A vizsgálat menete

Megtekintés
A kutyát megfigyeljük mozgás közben, különböző tempókban, ha szükséges. Megnézzük, hogy tud leülni, esetleg lépcsőn menni.

Tapintás
Az egyik leglényegesebb vizsgálati módszer. Összehasonlítjuk az ellen oldali végtagok izmoltságát, az ízületeket vizsgáljuk.

Manipuláció
A végtagokat, nyakat, hátat átmozgatjuk. Az izmokat tehermentes állapotban is áttapintjuk, keressük a fájdalmas helyeket.

Képalkotó diagnosztika

A fenti vizsgálatok eredményeképpen a szakember kérhet különböző képalkotó diagnosztikai kiegészítő vizsgálatot. Ilyen lehet a röntgen, amihez – mivel a felvétel akkor legszebb, ha a kutya mozdulatlan – van, hogy altatni kell az állatot.
Magyarországon viszonylag ritkaságnak számít az ultrahang használata ortopédiai diagnosztikában a kisállatoknál. Itt szerencsére nem kell teljesen mozdulatlannak lenni a a páciensnek, ezért csak nagyon ritkán van szükség altatásra. A röntgennel ellentétben itt nem a csontokat, hanem a lágy részeket: izmokat, ízületeket, inakat, szalagokat vizsgáljuk.

A fenti vizsgálatok eredményétől függően, szükség esetén ortopéd sebész bevonásával segítünk eldönteni a gazdának, hogy milyen irányba induljon a gyógyításban. Néha a gazdának nagyon nehéz meghozni a döntést, mert még a szakemberek sem tudnak biztosat ígérni – ez általában a komplikált, vagy súlyos eseteknél fordul elő -, többnyire viszont könnyen eldönthető, hogy mit válasszon a gazda kedvence számára.

Bármi legyen is a választás – konzervatív, vagy sebészi terápia -, általában szükség van fizioterápiára.